Ilves

Ilves kuvattuna Ähtärin eläinpuistossa.Kuvaaja: Kaisa Pieniluoma

 

Nimikkonisäkäs: Ilves 

Ilves eli euraasialainen ilves (Lynx lynx) on keskikokoinen kissaeläin. Laji on Euroopan ja Siperian metsien tärkeimpiä petoja. Suomessa ilves on ainoa luonnonvarainen kissaeläin ja Suomen runsaslukuisin suurpeto. Se liikkuu enimmäkseen hämärässä ja öisin, koska näkee kissaeläimille tyypillisesti pimeässäkin hyvin. Ravinnokseen se saalistaa erityisesti jäniksiä ja kanalintuja mutta myös isompia nisäkkäitä, kuten valkohäntäpeuroja ja metsäkauriita. Ilveskannan kooksi Suomessa arvioidaan nykyään noin 2 000 yksilöä (2008). Yli 90 prosenttia koko maailman ilveksistä elää Venäjällä.

 

Ilveksen ruumiin pituus on noin 80–130 cm ja paino 15 - 29 kg. Uros on jonkin verran naarasta suurempi. Tärkeimmät tuntomerkit ovat lyhyt häntä ja tupsut korvien päissä. Ilveksen silmät ovat lähes samankokoiset kuin ihmisellä. Turkin väri on harmaan- tai punertavanruskea. Yleensä turkissa on myös tummia täpliä tai juovia, jotka erottuvat parhaiten jaloissa. Ilveksellä on suuret tassut, ja sen jäljet voi sekoittaa suden tai ahman jälkiin.

 

Lukuun ottamatta Etelä- ja Keski-Pohjanmaata ilves elää Suomessa koko maassa. Viime vuosina kanta on ollut kasvussa ja se on nykyisin Euroopan maiden vahvimpia. Runsastumiseen on vaikuttanut lajin rauhoitus, metsästyksen vähentyminen, yksilöiden vaeltaminen muista maista sekä ravintoeläinten runsastuminen. Ilveksen reviiri vaihtelee kooltaan sadasta tuhanteen neliökilometriin. Laji viihtyy parhaiten syrjäisillä metsäalueilla, mutta sitä on tavattu yhä useammin myös ihmisasutuksen lähettyvillä. Pienuutensa takia siitä ei kuitenkaan ole vaaraa ihmiselle, mutta se saattaa saalistaa kotieläimiä. Lajista on kuitenkin vain vähän haittaa ihmiselle verrattuna Euroopan muihin suurpetoihin.

lähde: suurpedot.fi

Päätös nimikkonisäkkäästä: Ympäristölautakunta 16.2.2012 §3