Museot

Kulttuuripalvelut ylläpitää kolmea museota: Hämeenkyrön Kotiseutumuseota, F.E.Sillanpään syntymäkotimuseota Myllykolua, sekä Ahlforsin asepajaa Herttualassa.

HÄMEENKYRÖN KOTISEUTUMUSEO

Hämeenkyrön kirkonmäellä kirkkoa vastapäätä on Hämeenkyrön kotiseutumuseo. Museo on avoinna 7.6.-30.6.2017 keskiviikkona ja torstaina klo 11-18 ja 1.7. - 6.8.2017 keskiviikosta sunnuntaihin klo 11-18. Lisäksi kotiseutumuseo on avoinna Tapahtumien Yössä 12.8.2017. Kotiseutumuseon puhelinnumero on 050 400 5072 ja katuosoite Härkikuja 14. Museossa on vapaaehtoinen pääsymaksu.

Museolla vietetään kesäkaudella viikoittain Lasten keskiviikkoja ja Taitotorstaita. Molemmat toimintapäivät on tarkoitettu kaikille kyseisestä ohjelmasta kiinnostuneille. Keskiviikkoiltapäivinä on tarjolla kulttuuriohjelmaa ja torstaisin keskitytään vanhoihin ja vähän uudempiinkin kädentaitoihin. Heinä- ja elokuussa kotiseutumuseolla on lisäksi opastettu kierros lauantaisin klo 14 ja kirkkokahvit sunnuntaisin klo 11.30.

Kotiseutumuseon ohjelma kesäkaudella 2017 tästä linkistä

MYLLYKOLUN MUSEO JA KESÄTEATTERIALUE

www.myllykolu.fi

Hämeenkyrössä 16.9.1888 syntyneen Nobel-kirjalija Frans Emil Sillanpään syntymäkoti Myllykolu on nykyään museona. Hämeenkyrön museo- ja kotiseutuyhdistys osti torpan kirjailijan 70 -vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 1958 ja se avattiin museona vuonna 1962. Myllykolun osoite on Nobeltie 80.

Hämeenkyrön kunnan nykyisin omistama museo on avoinna sunnuntaisin 9.7. ja 23.7. 2017 klo 12 - 18. Sunnuntaisin 30.7. ja 6.8. museo on avoinna klo 12-17. Myllykolun museossa on vapaaehtoinen pääsymaksu.

Myllykolun tanhuvilla on myös kesäteatteri, jonka toiminta alkoi kesällä 1972 Eemeli Sillanpään lapsuusvuosista kertovalla näytelmällä Myllykolun Eemeli. Kesällä 2017 Myllykolun kesäteatterissa esitetään ooppera F. E. Sillanpään elämästä. Museo avautuu oopperalipun ostaneille tuntia ennen näytöstä.

Lisätietoja oopperan omalta sivulta.

Tunnelmallinen museo- ja kesäteatterialue kutsuu kävijöitä taas viihtymään sillanpääläisissä tunnelmissa museossa, kesäteatterin esityksissä tai vaikka omaehtoisella eväsretkellä niissä maisemissa, joissa pieni Eemeli vietti 10 ensimmäistä elinvuottaan iäkkäiden vanhempiensa ainoana eloonjääneenä ja erityislaatuisena lapsena.

AHLFORSIN ASEPAJA

Hämeenkyrön kunta ylläpitää myös museona toimivaa Ahlforsin aseverstasta (Trossitie 12). Viimeinen verstaassa varsinaisesti asesepän töitä tehnyt seppä oli Väinö Ahlfors (k. 1969). Verstas on nykyisellään siinä kunnossa kuin se hänen jäljiltään 1960- luvulla jäi - siis periaatteessa edelleen toimintakelpoinen. Verstaan kanssa samassa pihapiirissä on myös asesepän asuinrakennus. Museo on avoinna muutaman kerran kesässä erikseen ilmoitettavina aikoina sekä tilauksesta ryhmille.

Kuvagalleria

Nobel-kirjalija Frans Emil Sillanpään syntymäkoti; Myllykolu museoHämeenkyrön kotiseutumuseoKotiseutumuseon esineistöä
Kotiseutumuseon esineistöäKotiseutumuseon esineistöäKotiseutumuseon esineistöä
Kotiseutumuseon esineistöäKotiseutumuseon esineistöäKotiseutumuseon esineistöä