Uudet asukkaat

Hämeenkyrö, helmi kaupunkien keskellä

Hämeenkyrön kunta on Pirkanmaalainen kulttuuristaan ja hienosta ympäristöstään tunnettu kunta. Kuulumme Tampereen seutukuntaan ja työssäkäyntialueeseen. Hämeenkyrön asukasluku on nyt 10 600 ja se on jo pitkään kasvanut muutamalla kymmenellä henkilöllä vuosittain. Hämeenkyrön kautta kulkeva Valtatie 3 on osa Suomen Kasvukäytävää, joka tarjoaa erinomaiset edellytykset elinkeinoelämän sijoittumiselle.

Viime vuodet ovat Hämeenkyrössä olleet nopeaa uudistumisen aikaa. Kouluihin, päiväkoteihin ja sote-kiinteistöihin on investoitu kymmeniä miljoonia euroja eli enemmän kuin koskaan. Näkyvin on Monitoimikeskus Silta, ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettu koulurakentaminen Pirkanmaalla. Tavoitteena on varmistaa terveelliset sisätilat ja toimintaympäristö pariksikymmeneksi vuodeksi.

Jo vuosien ajan olemme ottaneen henkilöstön mukaan kunnan toiminnan kehittämiseen. Tekes-hankkeella, palveluiden tuotekehittäjien koulutuksella ja toimintojen uudistamisella olemme onnistuneet pysäyttämään toimintamenojen kasvun jo neljän vuoden ajaksi. Hämeenkyrössä tehtävä fiksu kuntatyö tunnetaan jo valtakunnallisella tasolla mm. Kuntekossa, Työelämä2020-hankkeessa, Kokeilevassa Suomessa ja Sitrassa.

Toiminnan tehostuminen ja suunnitelmallinen rakentaminen näkyy myös vaikkapa energiankulutuksen vähenemisenä. Siksi ei ollut yllätys, että kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet Hämeenkyrössä jopa 19 % vuosina 2007-2015. Selvitimme Suomen ympäristökeskuksen kanssa millaisin tavoin ilmastonmuutosta torjutaan kunnan toimintaa kehittämällä. Koska hyödyt ovat kiistattomat, Hämeenkyrön valtuusto päätti sitoutua ilmastonmuutoksen torjumisen tavoitteisiin. Ensimmäisenä kuntana Pirkanmaalta liityimme Hinku-foorumiin, eli hiilineutraalit kunnat verkostoon.

Nyt Suomen juhlavuonna Hämeenkyrössä on erittäin paljon näkyviä tapahtumia. Toukokuun alussa Suomalaisen Tangon SM-kilpailut ja parin viikon kuluttua palokuntien SM-kilpailut sekä maanpuolustusnaisten maastovaellus Kyrös jotos. Kaikki nämä keräävät satoja kilpailijoita ja tuhansia katsojia. Kesäkuun lopussa käynnistyy kesäteatterikausi meidän molemmilla kesäteattereillamme. Ensimmäisenä kautensa aloittaa Maaseudun Taiteellinen Teatteri, jossa musiikkinäytelmä Viimeinen laulu tuo näyttämölle Irwinin herkimmät ja reteimmät laulut. Myllykolu toimii nyt oopperanäyttämönä kun Waltteri Torikan tähdittämä Sillanpää-ooppera nousee varmasti valtakunnalliseksi juhlavuoden tapahtumaksi.

Kesäkauden lopulla elokuussa Porin prikaatin Satakunnan tykistörykmentin sotilasvala ja -vakuutustilaisuus on myös suuri ja näkyvä tilaisuus. Matkailuesitteemme kertoo paljon enemmän Hämeenkyrön mahdollisuuksista ja matkailusta.

Tervetuloa tutustumaan Hämeenkyröön, joka on raikas helmi kaupunkien ympäröimänä!

Antero Alenius

Kunnanjohtaja