Lämpökaivoihin toimitettu väärää lämmönsiirtonestettä

26.9.2016

Lämpökaivoihin toimitettu väärää lämmönsiirtonestettä

Ympäristöministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Tukes tiedottavat:

Suomen Kalustekierrätys Oy on myynyt useiden maalämpöjärjestelmien asentajille väärillä tiedoilla metanolipohjaista lämmönsiirtonestettä etanolipohjaisen nesteen sijasta vuosina 2012-2015.

Metanoli voi aiheuttaa terveysriskin, jos se päätyy talousvetenä käytettävään pohjaveteen. Terveysriski voi olla mahdollinen, jos lämpökaivon koko nestemäärä vuotaa ympäristöön talousvesikaivon läheisyydessä ja pohjavesialueella. Pohjavettä voi pilata myös pitkäaikainen pienikin vuoto.

Ohjeita kiinteistönomistajalle

Kiinteistönomistaja, mikäli epäilet, että lämmönsiirtonesteenä on käytetty metanolipohjaista lämmönsiirtonestettä etanolipohjaisen sijasta:

  • Älä tutki lämmönsiirtonestettä itse.
  • Ota yhteyttä lämpökaivojärjestelmän toimittajaan. Lämmönsiirtonesteen alkuperä ja koostumus tulee selvittää ensisijaisesti toimittajalta.
  • Epäselvissä tilanteissa lämmönsiirtonesteestä voidaan ottaa näyte, jolla varmistetaan nesteen koostumus. Näytteen ottajan tulee olla alan ammattilainen.
  • Mahdollinen nesteen vaihto tulee tilata ammattilaiselta, kuten lämpökaivoja toimittavalta yritykseltä, jonka tulee toimittaa neste vaarallisena jätteenä luvalliseen vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen.
  • Myös maalämpöjärjestelmien huollon yhteydessä tulee ottaa huomioon, että lämmönsiirtoneste saattaakin olla metanolipohjaista.

Lisätietoja asiasta löytyy:

http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/9Muut/Lampokaivoihin-toimitettu-vaaraa-lammonsiirtonestetta--nesteen-vaihtamisesta-ohjeet-/

Hämeenkyrö Ympäristöpalvelut 27.9.2016

« Takaisin