Korppi

Korppikuvaaja: Timo J. Palomäki
Korppikuvaaja: Timo J. Palomäki

 

Nimikkolintu: Korppi

 

Korppi eli kaarne (Corvus corax) on suurikokoinen kiiltävänmusta lintu, joka kuuluu varisten heimoon. Täysikasvuisina ne saavuttavat 55–70 cm koon ja niiden siivet voivat olla jopa kaksi kertaa tätä suuremmat. Laji asustaa suurissa havumetsissä kallio- ja tunturiseuduilla. Aikuiset yksilöt ovat paikkalintuja ja nuoret taas viettävät kiertelevämpää elämää. Korppipariskunta viettää yhdessä koko elämänsä. Soidin alkaa helmikuussa ja naaras hautoo maalis-huhtikuussa munia noin kolme viikkoa. Korppiperhe pysyy yhdessä pesäpoikasajan jälkeen vielä 3-6 kuukautta. 

 

Korppi on joissakin kulttuureissa liitetty pääasiallisesti pahan voimiin ja tuonpuoleiseen. Kuitenkin monissa uskomuksissa se on saanut tärkeän aseman pyhänä olentona, henkilintuna ja toteemieläimenä. Shamanistissa kulttuureissa korppi on toiminut henkilintuna, jolla on ollut yliluonnollisia kykyjä ja jota on tämän vuoksi myös suuresti arvostettu. Toisissa kulttuureissa korppi on liitetty positiivisessa merkityksessä nimenomaan viisauteen, luomiseen ja hedelmällisyyteen. Esimerkiksi Pohjois-Amerikan intiaanien keskuudessa korppia on aina kunnioitettu. Intiaanien vanhojen uskomusten mukaan korppi on valon ja ymmärryksen tuoja, ja ilman korppia ihmiskunta eläisi ikuisessa pimeydessä. Myös antiikin Kreikassa ja Roomassa arvostettiin korppia, ja se esiintyykin monissa antiikin myyteissä ja taruissa.

 

Korpin älykkyydestä ja viisaudesta on nykyisin myös tieteellistä näyttöä. Korpilla on yli 50 erilaista ääntä ja se osaa käyttää erilaisia esineitä työkaluina. Korppi on siis hyvin viisas lintu ja tutkimusten mukaan se yltääkin älykkyydeltään isojen ihmisapinoiden tasolle. Vanhojen tarujen mukaan korpit pitävät paljon kiiltävistä esineistä.

 

Sananlasku: Ei korppi korpin silmää noki

lähde: luontoportti.com

Päätös nimikkolinnusta: Ympäristölautakunta 3.2.2011 §6