Ympäristöterveydenhuolto (PIRTEVA)

PIRTEVA

************************************************************************************************************************
Tiedote 19.3.2020
TIEDOKSI YMPÄRISTÖTERVEYS PIRTEVAN TOIMINTA POIKKEUSOLOISSA:

Pirtevassa on käytössä kaksi neuvontanumeroa:

  1. Yleiset kysymykset ja terveydensuojelu puhelin 050 313 9162
  2. Elintarviketurvallisuutta koskevat kysymykset puhelin 050 345 7714

Pirtevan kotisivulta löytyy ohjeita kuntalaisille ja kunnille: https://pirteva.pirkkala.fi/

Ympäristöterveysvalvonnassa on lisätty ohjeistusta ja neuvontaa. Keskitämme tarkastukset väestön terveyden ja turvallisuuden kannalta keskeisiin kohteisiin. Näitä ovat esimerkiksi vesilaitokset, avoinna olevat julkiset tilat ja lounasravintolat. Selvitämme elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat sekä terveysvaaratilanteet kiireellisesti. Lisäksi teemme tarkastuksia, mikäli epäillään vakavaa lainsäädännön rikkomista.

Eläinlääkintähuolto toimii toistaiseksi lähes normaalisti. Eläinlääkinnässä painotetaan kiireellisiä tuotantoeläin- ja eläinsuojelutapauksia ja . Asiakkaille on ohjeita Pirtevan kotisivulla ja vastaanotoilla (Hämeenkyrö, Pirkkala ja Vesilahti).

Kunnaneläinlääkärien ajanvarausnumero arkisin klo 8-9 on 03 5652 4100

Päivystysnumerot arkisin klo 15 – 8 ja viikonloppuisin:

  • suureläinpäivystysnumero puh: 0600 304 020
  • pieneläinpäivystysnumero puh: 0600 304 010

***************************************************************************************************************************

Pirkkalan ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö Pirteva, huolehtii Pirkkalan, Nokian, Ylöjärven, Lempäälän, Vesilahden ja Hämeenkyrön alueella ympäristöterveydenhuollon viranomaisvalvonnasta, ohjauksesta ja neuvonnasta sekä eläinlääkintähuollosta, eläinsuojelusta.

PIRTEVAN TOIMISTO, JASPERINTIE 305, 33960 PIRKKALA

Palvelusihteeri Mäkiaho Kirsti, puh. 050 437 9580

ympäristöterveyspäällikkö Kirsi Sario, puh. 050 437 9582

Pirkkalan ympäristöterveydenhuollon sähköposti: ymparistoterveys(at)pirkkala.fi

Ympäristöterveydenhuollon sähköpostiin voi lähettää kysymyksiä, tiedusteluja, valituksia, tietoja ruokamyrkytysepäilyistätmv. Vastaanottokuittaus asian saapumisesta tulee sähköpostilla viimeistään seuraavana arkipäivänä. Mikäli vastaanottokuittausta ei tule, pyydämme ottamaan yhteyttä puhelimitse mahdollisten yhteyshäiriöiden varalta. Samoin kiireellisissä asioissa pyydämme ottamaan yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse.

Terveystarkastajien yhteystiedot löytyvät alla olevan linkin kautta:

https://pirteva.pirkkala.fi/

Ympäristöterveydenhuollon toiminta-ajatuksena on taata ihmisille turvallinen, terveydelle vaaraton elinympäristö.

Löytöeläimet

Katso Pirtevan kuntien löytöeläimistä vastaavat hoitolat:

https://pirteva.pirkkala.fi/elainlaakaripalvelut

Eläinsuojelu

Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi[at]pirkkala.fi

Valvontaeläinlääkärit
Eläinsuojeluasiat ja eläintaudit

  • Anna Pasanen (040 133 5785)
  • Maria Wahlfors (050 421 1317)

Ohjeet eläinsuojeluilmoituksen tekemiseen löydät tästä.

Eläinsuojeluvalvonta

Eläinsuojelulain tarkoitus on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lain avulla pyritään myös edistämään eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua.

Eläinsuojelusta vastaavat

Eläinsuojeluvalvontaa hoitavia viranomaisia ovat Pirtevan alueella valvontaeläinlääkärit ja praktikkoeläinlääkärit. Eläinsuojeluvalvontaa saavat suorittaa myös terveystarkastajat ja poliisi. Eläinsuojeluvalvontaan osallistuvat myös useat vapaaehtoiset, eri yhdistysten nimissä toimivat eläinsuojeluvalvojat, joilla kuitenkaan ei ole viranomaisen oikeuksia tarkastusten suorittamiseen. Aluehallintoviraston läänineläinlääkäri ohjaa ja valvoo eläinsuojelusäädösten noudattamista viraston alueella sekä suorittaa otantaperusteisia EU-tarkastuksia maatiloille (p. 029 501 8450).

Eläinsuojelutarkastus

Epäilyyn perustuvat eläinsuojelutarkastukset tehdään pääsääntöisesti ennalta ilmoittamatta. Eläinsuojelutarkastusten yhteydessä ei kerrota ilmoituksen tekijän tietoja.

Eläinsuojelulain mukaisesti tarkastuksia tehdään ilman epäilyäkin vuosittain ammattimaisiin eläintenpitopaikkoihin (esimerkiksi kennelit, ratsastuskoulut ja eläinhoitolat). Maidontuotantotiloille tehdään säännöllisesti elintarvikelain mukaisia maitohygieniatarkastuksia, joiden yhteydessä tarkistetaan myös eläinten hyvinvointia. Eläinsuojeluvalvontaa suoritetaan lisäksi eläinkuljetuksissa, sirkuksissa, eläinnäyttelyissä ja eläinkilpailuissa.

Koirien haukkuminen tai vastaavat ympäristölle haittaa aiheuttavat asiat eivät pääsääntöisesti ole eläinsuojeluasioita, eikä asiaan silloin sovelleta eläinsuojelulakia. Järjestysongelmissa kehotetaan ensisijaisesti pyrkimään itse sopimaan asia häiriön aiheuttajan (ja esimerkiksi taloyhtiön) kanssa. Järjestyslain rikkomuksesta voi tarvittaessa ilmoittaa myös poliisille.

Maa- ja metsätalousministeriön internetsivuilta löydät lisätietoja eläinten hyvinvoinnista.