Lajitieto

Frisbeegolf pähkinänkuoressa

Frisbeegolf on perusidealtaan lähes samanlainen kuin perinteinen pallogolf. Pallojen ja mailojen sijaan lajissa käytetään erityisiä frisbeegolf- kiekkoja. Nämä pyritään heittämään metalliseen maalikoriin. Voittaja on se, joka suorittaa radan kaikki väylät läpi mahdollisimman pienellä heittomäärällä. Laji sopii kummallekin sukupuolelle, kaikenikäisille ja kokoisille ihmisille! Frisbeegolf on mielenkiintoinen laji jota voi pelata rennosti hauskanpito- ja liikuntamielessä tai vaikkapa aivan kilpatasolla asti.

Jalmari Kaarre pelaamassa radalla

Frisbeegolfin tärkeimmät säännöt

  • Radoilla on yleensä 9, 18, tai 21 väylää. Jokaisen väylän pelaaminen aloitetaan tii- eli avausheitto- paikalta jossa on muovinen tai sementtinen heittoalusta sekä opastaulu. Kohteena on jokaisella väylällä oma maalikorinsa.
  • Seuraava heitto suoritetaan aina siitä mihin edellisen heiton kiekko jäi.
  • Maalikorista kauimpana oleva pelaaja jatkaa ensimmäisenä.
  • Pelaaja voi vaihtaa heitettävää frisbeegolf- kiekkoa aina niin halutessa.
  • Kun kiekko irtoaa kädestä, heiton saa astua yli. 10 metriä tai sitä lähempänä maalikorista suoritettua heittoa ei saa astua yli sillä kyseessä on puttiheitto.
  • Pelaajat heittävät niiVäylä-6n kauan kunnes kiekko on maalikorissa. Tällöin väylä on pelattu.

Tulosten laskenta
Jokaisella väylällä on ennakkoon määriteltynä ihannetulos eli par (merkittynä ratakarttaan ja väyläopasteisiin). Tämä on heittomäärä johon aina verrataan pelaajien heittoja. Esim. jos väylän par on 3 ja pelaaja suorittaa väylän neljällä heitolla läpi, merkitään hänen tuloksekseen +1 eli yksi yli par:in. Vastaavasti jos pelaaja suorittaa saman väylän kahdella heitolla, hänen tuloksekseen tulee -1 eli yksi alle par:in. Kolmella heitolla hänen tuloksekseen tulee 0 eli par. Kun koko rata on pelattu, se pelaaja kenen radan kaikkien väylien yhteenlaskettu lukema on pienin, on voittaja. Esim. pelaajalla 1 on yhteistuloksena -2 (2 alle par:in) ja pelaajalla 2 on tulos +1 (yksi yli par:in), tällöin pelaaja 1 voittaa.


Yleistä

  • Frisbeegolf on “spirit- laji” jossa toimitaan kohteliaasti ja hyvällä mielellä. Ota huomioon muut pelaajat ja rata-alueella liikkujat.
  • Anna muille pelaajille keskittymisrauha ja älä mene heittojen tielle.
  • Odota aina omaa vuoroasi niin kauan jotta väylällä ei olisi enää ketään johon kiekko voisi osua.
  • Älä roskaa! Pidetään alueet siisteinä jotta tämä hieno laji pysyisi jatkossakin sille varatuilla alueilla.

Väylä-3