Mahnalan Ympäristökoulu

Tästä linkistä Ajankohtaista Mahnalan Ympäristökoululla

Mahnalan Ympäristökoulu (MYK) sijaitsee Pirkanmaalla, Hämeenkyrössä. Koulun ympäristö on osa valtakunnallisesti merkittävää kansallismaisemaa, koulua sanotaankin kansallismaiseman kouluksi. Seudun kauneuden ovat havainneet myös monet kuvataiteilijat sekä erityisesti nobelkirjailija F.E. Sillanpää, joka on useissa maaseutukuvauksissaan kertonut kotiseutunsa luonnosta ja maisemista sekä ihmisten elämästä. Koululta on matkaa Hämeenkyrön kirkonkylään 11 km ja Tampereelle 30 km.

Mahnalan Ympäristökoulu on vahvaa yhteisöllisyyttä vaaliva kyläkoulu, johon tulee oppilaita Mahnalan, Sasin, Sarkkilan, Lemmakkalan, Metsäkulman ja Myllykylän kylien alueilta sekä myös Palkon, Rokkakosken, Äkönmaan, Pentinmaan, Lavajärven, Pinsiön ja Laitilan kylien alueilta. Lisäksi Nokialta käy oppilaita koulussa.

Mahnalassa opiskellaan valtakunnallisen ja paikallisen opetussuunnitelman mukaisesti. Sijainti kansallismaisemassa antaa oman lisäpiirteensä koulun toimintaan. Erityisesti tämä näkyy koulun ympäristökasvatuksessa ja kestävää kehitystä edistävässä kasvatuksessa. Koulussa on n. 220 esi- ja perusopetuksen oppilasta.

Tietoa koulun ympäristökasvatuksesta löytyy sivulta Ympäristökasvatus -Kestävää kehitystä edistämässä! ja julkaisusta Tervetuloa Mahnalan vuoteen (2009, toim. Annukka Alppi ja Sari Mantila-Savolainen), joka löytyy tästä linkistä. Myös kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, kuvia löydät sivulta Ajankohtaista.

Lisätietoja ympäristökouluhankkeestamme, sen alkutaipaaleesta 1990-luvulla, saa silloisen Pirkanmaan ympäristökeskuksen julkaisusta Mahnalan Ympäristökoulu. Hankeraportin on laatinut Tuire Laurinolli. Raportti on luettavissa koululla.

Mahnalan koulun varhaisimmista vaiheista saat tietoa koulun historiikista Lopenkulman - Mahnalan koulun historiikki 1895 - 1995, jonka ovat laatineet Veera Markkola ja Hannu Järvinen. Historiikki löytyy välilehdeltä Historiaa.

Kansallismaisemasta löydät tietoa Hämeenkyrön kansallismaiseman hoitosuunnitelma - kirjasta (1997). Se löytyy koululta, kirjastosta ja kunnanvirastolta. Tai Hämeenkyrön kansallismaiseman hoitosuunnitelma - Mahnalan Maisemanhoitosuunnitelma 1998 - kirjasta. Lataa kirja itsellesi linkistä: Hämeenkyrön kansallismaisema