Valinnaisaineasiat

Valinnaisaine-esittely

Valinnaisaineilta 7-luokkalaisille ja heidän huoltajilleen pidetään ke 22.1.2020 yhteinen infopaketti auditoriossa ja sen jälkeen vapaata kiertelyä valinnaisaineiden esittelypisteillä. Valinnaisaineillassa on vanhempainyhdistys Yhtärin non-stop -kahvitus ruokalassa, hinta 2 euroa.

Tänä vuonna paperisia valinnaisainevihkoja ei tulosteta oppilaile. Valinnaisainevihot kurssikuvauksineen on luettavissa nettisivuilla ja valinnaisaineillassa on mahdollisuus tutustua ja ottaa selvää valinnaisaineiden sisällöstä. Valinnaisaineillan jälkeen oppilaat miettivät kotona yhdessä huoltajan kanssa valinnaisainevaihtoehtojaan ja seuraavalla viikolla teemme ryhmittäin valinnaisainevalinnat wilmaan ja kotiin lähetetään oppilaan mukana valinnaisainevalintalomake, joka palautetaan koululle opolle seuraavana päivänä.

Valinnaisaineen valinta

8. luokalla valinnaisaineita on viisi vuosiviikkotuntia ja 9. luokalla valinnaisia aineita opiskellaan kuusi vuosiviikkotuntia. Kahden vuosiviikkotunnin laajuiset opinnot arvioidaan numeerisesti ja ne vaikuttavat 9. luokan päättötodistukseen ja yhteishaun pisteytykseen. Sanallisesti arvioitavat alle kahden vuosiviikkotunnin laajuiset opinnot voidaan katsoa jonkin aineen syventäviksi opinnoiksi ja sen suoritus voi vaikuttaa kyseisen oppiaineen arvosanaan.

Valinnaisainevalintaa tehdessäsi ota huomioon omat kiinnostuksen kohteesi ja omat taitosi. Valitse valinnaisaineeksi aineita, jotta todella kiinnostavat sinua ja joita haluat oppia. Valintaperusteita voit miettiä esimerkiksi näin:

o Hyödyn siitä jatkossa (järkiperuste)

o En osaa vielä kyseisiä taitoja, mutta HALUAN oppia

o Osaan ja haluan opiskella enemmän kyseistä ainetta

o En voi opiskella kyseistä ainetta muualla

Mieti valintasi kunnolla ja perustellusti niin, ettet muuta mieltäsi. Etukäteen et voi tietää tulevaa valinnaisaineryhmääsi eikä ryhmiä muodosteta kavereiden mukaan (se ei ole siis järkevä valintaeperuste, koska ei ole takeita että kaverit pääsisivät samoihin ryhmiin). Mieti samoin etukäteen sitä, että haluatko opiskella samaa oppiainetta sekä kaksivuotisena että yksivuotisena valintana.

Valinnaisainevalinnat voivat auttaa myös ammatinvalinnassa. Mieti myös valintojasi sen kannalta. Käy juttelemassa opinto-ohjaajasi kanssa, jos valinnaisvalinnat vähänkin mietityttävät. Minkään valinnaisaineen opiskelu ei ole edellytyksenä perusopetuksen jälkeisiin opintoihin, mutta joihinkin toisen asteen oppilaitoksiin tietyn valinnaisaineen opiskelusta saattaa saada lisäpisteitä tai käytännön hyötyä omien taitojen ja tietojen karttumisen takia. Näistä voit käydä kysymässä opinto-ohjaajalta ennen valintasi tekemistä.

Tiedostot