Äitiysneuvola, perhesuunnittelu

Äitiys- ja vauvaneuvola raskauden seuranta- 0-1½ vuotiaat lapset

Hämeenkyrön neuvolan itäinen alue
Terveydenhoitaja Niina Eloranta, puh. 050 442 0368

Puhelinajat: ma, ke, to ja pe klo 9.00 - 10.00 ja ti klo 14.00 - 15.00.


(Rantakulma, Uskela, Kyröspohja, Heinijärvi, Haukijärven itäpuoli, Jumesniemi, Timi, Mahnala, Sasi, Pinsiö,Metsäkulma, Rokkakoski, Pentinmaa, Äkönmaa)


Kyröskoski ja Hämeenkyrön keskusta
Terveydenhoitaja Sari Saarijärvi puh. 050 390 4230.

Puhelinajat: ma, ke, to ja pe klo 9.00 - 10.00 ja ti klo 14.00 - 15.00.

Vastaanotto on Hämeenkyrön neuvolassa, Härkikuja 10, 39100 Hämeenkyrö

Kysy kätilöltä:

Kysy kätilöltä –palvelun netissä osoitteessa http://kysykatilolta.fi

Palvelu on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat lähettää kysymyksiä tai keskustella Chat-palvelun kautta Taysin kätilön kanssa synnytykseen ja raskauteen liittyvistä aiheista. Kysymyksiä voi lähettää myös englanniksi. Kysy kätilöltä -palvelu on ilmainen.

Isyyden tunnustaminen

Isyyslaki uudistuu vuonna 2016 - Isyyden voi tunnustaa jo äitiysneuvolassa

Uusi Isyyslaki (11/2015) tulee voimaan 1.tammikuuta 2016. Suurin muutos koskee isyyden tunnustamismenettelyä selvissä tapauksissa, kuten silloin kun vanhemmat asuvat avoliitossa. 4.tammikuuta alkaen isyys on mahdollista tunnustaa äitiysneuvolakäyntien yhteydessä jo ennen lapsen syntymää. Samalla pari voi tehdä sopimuksen lapsen yhteishuollosta.

Tunnustamista ja huoltoa koskevat asiakirjat toimitetaan äitiysneuvolasta isyyden selvittämisestä huolehtivalle lastenvalvojalle. Lastenvalvoja tarkistaa lapsen syntymän jälkeen äidin siviilisäädyn ja huolehtii tarvittavista kuulemisista. Ennalta tunnustettu isyys on mahdollista peruuttaa 30 päivän kuluessa lapsen syntymästä ilmoittamalla siitä kirjallisesti lastenvalvojalle. Isyyttä ei näin ollen voida vahvistaa ennen kyseisen määräajan päättymistä.

Isyyden tunnustaminen tapahtuu äitiysneuvolassa raskauden keskivaiheen jälkeen ja ajankohta sovitaan asiakkaan kanssa äitiysneuvolakäyntien yhteydessä. Käynnillä, jolla tunnustaminen tehdään, täytyy olla molempien vanhempien mukana, henkilöllisyys on todistettava voimassa olevilla virallisilla asiakirjoilla eikä tälle käynnille suositella otettavaksi mukaan perheen muita lapsia.

Jos tulevan äidin tai isän henkilöllisyyttä ei kyetä luotettavasti selvittämään (henkilöillä ei ole mitään hyväksyttävistä henkilöllisyysasiakirjoista) tai äiti tai tunnustaja ei mielentilansa, kielivaikeuksien tai muun syyn ei kykene ymmärtämään tunnustamisen merkitystä, tällöin tunnustaminen tapahtuu lastenvalvojalla ja myös silloin, kun äiti vastustaa isyyden tunnustamista tai on syytä epäillä, ettei tunnustaja ole lapsen isä.

Uusi toimintatapa lisää asiakaskeskeisyyttä, on vanhemmille vaivattomampaa ja antaa uusia mahdollisuuksia vahvistaa isän roolia ja vanhemmuutta jo raskausaikana.

Tarkempaa tietoa asiasta saa äitiysneuvolan terveydenhoitajilta tai sosiaalipalvelukeskuksesta lastenvalvojalta.